Předmět: Prosba o pomoc - Šlapanice u Brna
Od: =?ISO-8859-2?Q?Michaela_Trn=ECn=E1?= <michaela.trnena@seznam.cz>
Datum: 30.3.2014 13:56
Komu: marian.jurecka@mze.cz

 Vá¾ený pane Jureèko,


obracím se na Vás, proto¾e jste Vy i Va¹i kolegové z KDU-ÈSL opakovanì vyjádøili jak bìhem pøedvolební kampanì, tak v koalièní smlouvì a v programové prohlá¹ení vlády podporu venkova, zemìdìlství a také ochranu pùdy s nejvy¹¹í bonitou. Nyní se na Vás novì obracím i jako na ministra zemìdìlství. Pí¹i Vám s prosbou o podporu ochrany mimoøádnì kvalitní pùdy ve ©lapanicích u Brna.

Z pozice ministra zemìdìlství jistì mù¾ete podpoøit ochranu pùdy s takto mimoøádnou kvalitou i ¹lapanické zemìdìlce, kteøí pùdu obdìlávají a jsou na ní z velké míry závislí. Ztráta a¾ 120ha zemìdìlsky obdìlávané pùdy bude pro nì velkou ztrátou, jak si jako zemìdìlec jistì umíte pøedstavit.
Vedení na¹eho mìsta a firma CTP Invest usilují o realizaci velké prùmyslové zóny v celkové rozloze minimálnì 120ha (tzv. CTPark ©lapanice – Brno South). CTPark má vzniknout v tìsné blízkosti obytné zástavby. Navíc se má realizovat výhradnì na pùdách v I.tøídì ochrany zemìdìlského pùdního fondu. 
Tyto pùdy dlouhodobì chránili v¹ichni dosavadní ministøi ¾ivotního prostøedí, Ministerstvo ¾ivotního prostøedí rovnì¾ dlouhodobì a opakovanì vydává k zámìru CTParku negativní stanoviska právì kvùli ochranì vysoce kvalitní pùdy. Kvalitu pùdy znovu potvrdil i loòský pedologický prùzkum provedený Výzkumným ústavem meliorací a ochrany pùdy. Tyto pùdy jsou nyní vyu¾ívány k zemìdìlským úèelùm.

©lapanice jsou obec, která je ji¾ nyní extrémnì zatí¾ena funkcemi pro celou brnìnskou aglomeraci - máme na svém území dálnici D1, mezinárodní leti¹tì Brno Tuøany, novì se navrhuje také vysokorychlostní tra» Brno Pøerov. ©lapanice mají na svém území ji¾ z minulosti rozsáhlé dobývací prostory cihelny, skládku nebezpeèných odpadù a uprostøed mìsta 6hektarový areál ICEC se starou ekologickou zátì¾í (fenoly). Opakovanì jsou ©lapanice zaøazovány mezi Oblasti se zhor¹enou kvalitou ovzdu¹í. ©lapaniètí obèané vyjádøili svùj dùrazný nesouhlas s touto zónou v petici z roku 2010, kterou podepsalo 2500 obèanù.
Nejsem èlovìkem, který by chtìl  bránit rozvoji mìst èi kraje. V pøípadì ©lapanic by v¹ak ji¾ umístìní 120 hektarové prùmyslové zóny znamenalo pøekroèení únosné zátì¾e pro obyvatele. ©lapaniètí ji¾ ve prospìch brnìnské aglomerace èi JMK udìlali dostatek. Umístit výrobní èi logistické haly firmy CTP Invest lze jistì i na jiných pùdách, ne¾ právì na tìch nejúrodnìj¹ích.
Zámìr firmy CTP Invest lze v tomto kontextu jen tì¾ko chápat jako veøejný zájem.

Nyní ¹lapaniètí obèané znovu oèekávají vydání stanoviska Ministerstva ¾ivotního prostøedí k návrhu územního plánu ©lapanic. Sledujeme tento krok s velkým napìtím. Obáváme se v¹ak zásahu politikù spjatých s vlastníky pùdy a firmou CTP Invest do procesu poøizování územního plánu.

Pokud by nyní Ministerstvo ¾ivotního prostøedí neèekanì po letech dlouhodobì uplatòovaného nesouhlasu zmìnilo postoj k ochranì pùdy ve ©lapanicích z negativního na pozitivní, mohlo by to být pro ¹lapanické obèany a také pro dal¹í obèany Èeské republiky nedobrým signálem o uplatòování politických vlivù, realizace utajovaných soukromých zájmù a rezignace na ochranu obèanù, jejich ¾ivotního prostøedí i pøírodního, neobnovitelného bohatství na¹í zemì.


Za ve¹kerou Va¹i pomoc pøedem dìkuji.


S pozdravem Michaela Trnìná,
zastupitelka mìsta ©lapanice a pøedsedkynì obèanského sdru¾ení Èisté ©lapanice