Proč lakovna Impact Industry nepatří do lokality Pod Žurání

  • Šlapanice jsou podle Věstníku MŽP (2006,2007,2008) oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší, tzv. OZKO (tzn. území, na kterém došlo k překročení zákonem stanovené hodnoty imisního limitu pro jednu nebo více sledovaných znečišťujících látek, ve Šlapanicích a Bedřichovicích se jedná především o vysoce nebezpečné prachové částice PM10 a karcinogenní benzo(a)pyren, rovněž NO2).
  • Dle zákona 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a navazující NV č. 597/2006 Sb. je pro průměrné 24hodinové koncentrace PM10 stanoven imisní limit, který má hodnotu 50 µg*m-3. Tato koncentrace může být za kalendářní rok 35x překročena. Podle zprávy ČHMÚ (která je základním vstupem pro stanovení OZKO) byla v repreprezentativní měřící stanici Tuřany tato koncentrace jen např. v roce 2006 překročena 69x. (Tímto rokem argumentuje firma Impact Industry ve svém Záměru na lakovnu.) V tomto směru došlo k překročení zákonem určené hranice 35 překročení za rok a bylo tedy ohroženo zdraví obyvatel Šlapanic a Bedřichovic nad zákonem stanovenou míru.
  • Inhalace PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Dlouhodobá expozice snižuje délku dožití a zvyšuje kojeneckou úmrtnost. Může způsobovat chronickou bronchitidu a chronické plicní choroby. Toxicky působí chemické látky obsažené v aerosolu (sírany, amonné ionty…). V důsledku adsorpce organických látek s mutagenními a karcinogenními účinky může expozice PM10 způsobovat rakovinu plic. (zdroj informací: Integrovaný registr znečištění MŽP)
  • Prášková lakovací linka firmy Impact Industry bude podle Dokumentace Záměru na lakovnu producentem následujících znečišťujících látek:PM10, No2 a dalších. Produkovat bude rovněž vysoce nebezpečný odpad v desítkách tun ročně. Prášková lakovací linka by tedy produkovala právě ty částice, jejichž zákonem určený limit je ve Šlapanicích a Bedřichovicích již nyní překračován.
  • Šlapanice mají v lokalitě Pod Žurání, kam chce firma Impact Industry umístit práškovou lakovací linku, několik zdrojů znečištění ovzduší – TONDACH (velký zdroj znečišťování) – (včetně hliniště – bagrování a převoz hlíny – velké úniky prachových částic), BONAGRO (velký zdroj znečišťování), SATESO (střední zdroj znečišťování) -skládka nebezpečných odpadů, firma VATEX (střední zdroj znečištění), provoz drcení antuky – další zdroj prachových částic, silnice Šlapanice směr Žuráň s velkým pohybem vozidel a kamionů. To vše v těsné blízkosti obytné zástavby ulic Hřbitovní, Bedřichovské a Na Zahrádkách. To vše v blízkosti šlapanické školy pro 700 žáků s venkovními hřišti, mateřské školy ( s tím, že Město plánuje do této lokality umístit další mateřskou školu)!
    Lokalita pod Žurání je vysoko, takže při inverzi při sníženém rozptylu se imise velmi pravděpodobně mohou koncentrovat v níže položených obydlených místech – Šlapanicích, Bedřichovicích, Jiříkovicích.
    Při vyjmenovávání všech zdrojů ohrožení našeho životního prostředí nelze zapomenout na liniovou stavbu s velkým významem pro znečišťování ovzduší – dálnici D1, která negativně ovlivňuje široké okolí. Doprava přitom každoročně narůstá a její nárůst Město Šlapanice ovlivnit nemůže (nárůst dopravy v tis./24h: r. 2005 – 43,2 , r. 2006 – 45,8 , r. 2007 – 49, 0). Po rozšíření dálnice D1 lze očekávat ještě výraznější nárůst dopravy. Doprava je přitom rovněž zvláště velkým zdrojem částic PM10 a dalších znečišťujících látek. V Ročence dopravy 2004 je uvedeno: „I nadále zůstávají největším problémem (dopadu na ŽP) emise PM, jejichž obsahy v ovzduší se meziročně zvyšují o 2%.“
    Nelze zapomenout ani na leteckou dopravu z blízkého letiště Tuřany a zmínit je třeba i 6hektarovou starou ekologickou zátěž přímo uprostřed Šlapanic – areál ICEC, rovněž s přímým dopadem na zdraví občanů Šlapanic.
    V bezprostřední blízkosti Šlapanic je rovněž již v územním plánu naplánována „jihovýchodní tangenta“ – spojka mezi D1 a D2, která povede mezi Šlapanicemi a Kobylnicemi. Město tak má o zdroje znečištění postaráno na dlouho dopředu.To vše jsou zdroje znečištění, které již ve Šlapanicích existují a nelze předpokládat, že některý z nich v dohledné době zmizí. Je tudíž naprosto nežádoucí do stávající situace umisťovat další zdroj znečištění ovzduší a zatěžovat tak zdraví obyvatel Šlapanic a Bedřichovic nad zákonem stanovenou míru.
  • Respektován není Krajský program snižování emisí znečišťujících látek nebo jejich stanovených skupin, zpracovaný na základě zák. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší §6, odst. 5, 6 a  zvláště odst. 7 (z programů snižování emisí podle odst.6 se vychází při výkonu veřejné správy na krajské a místní úrovni, zejména při územním plánování, územním rozhodování a povolování staveb nebo jejich změn a při posuzování záměrů, které mohou výrazně ovlivnit čistotu ovzduší…)
    Dle tohoto dokumentu je problematika prachových částic PM10 vedena jako priorita č.1. Předpokládána je snaha o snižování, nikoliv zvyšování emisí.
  • A navíc – památková zóna Slavkovské bojiště
    Občané Šlapanic se setkávají při výstavbě nových domů nebo stavebních úpravách stávajících domů s tím, že musí respektovat památkovou zónu Slavkovské bojiště při volbě střechy, oken, krytiny, atd.. Naskýtá se otázka, jak je možné, že občané, jejichž domy se nacházejí vzdušnou čarou i více než 1,5 km od významného bodu Slavkovského bojiště Žuráně, musí respektovat tuto zónu, zatímco průmyslová hala, která se nachází v podstatně menší vzdálenosti a je daleko viditelnější, tato omezení respektovat nemusí.

Záměrem firmy Impact Industry není respektován skutečný stav poškozeného životního prostředí Šlapanic a Bedřichovic.

Občané  Šlapanic a Bedřichovic mají právo, aby jejich zdraví a jejich životní prostředí bylo chráněno ve smyslu Listiny základních lidských práv a svobod – čl. 31 „Každý má právo na ochranu zdraví“,
dále podle Čl.35 (1)“ Každý má právo na příznivé životní prostředí.“ a dále ve smyslu bodu (3)“ Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.