Nový přístup k publikování názorů občanů ve Šlapanickém zpravodaji!

Za výrazně novátorský počin v publikování článků občanů ve Šlapanickém zpravodaji (dále ŠZ)  můžeme směle označit postup, který zvolila šlapanická radnice. Chcete otisknout svůj názor v Listu občanů Šlapanic a Bedřichovic? To nelze, ale zato můžete vy – pokud provozujete web –  otisknout připomínky radnice.

V mailu, který  dnes dorazil,  1. místostarosta Mrkvica oznamuje, že Rada města odmítla publikovat náš  článek ve Zpravodaji. A ta novinka? Současně navrhuje, abychom při publikování svého článku na našich webových stránkách uveřejnili i připomínky vedení obce.

„Paní Trněná, v příloze Vám posílám vyjádření města k Vašemu článku pro ŠZ. Váš článek, který je plný nepřesností a zavádějících informací byl probrán na RR, doporučen k vyjádření KTI a posléze RM. Konečné rozhodnutí RM zní: článek v dodané formě ve ŠZ nezveřejnit.
Vedení města doplnilo Váš článek odkazy (pouze z důvodu lepší orientace) a připojilo svoje připomínky. Na jejich základě je možné další jednání ohledně případného zveřejnění Vašeho článku.
Pokud Váš příspěvek do ŠZ vystavíte na webu ČŠ, tak by vedení města by uvítalo, z důvodu objektivní informovanosti i zveřejnění připomínek města.“

Ať se na to podíváme,  z které chceme strany, vypadá to nehezky. Obec se bojí náš článek uveřejnit ve Zpravodaji i se svými připomínkami, jak to učinila minule ( historicky první článku OS ve Zpravodaji byl publikován s 3 měsíčním zpožděním a připomínky 1. místostarosty k  němu měly 2x větší rozsah než náš článek sám o sobě).

Zvlášť úsměvným se v těchto souvislostech jeví zápis z 31. ZM 2006 (str. 6), kde ing. Mrkvica (v té době opoziční zastupitel)  praví: „…Do Šlapanického zpravodaje jsme nemohli přispívat opzičními články.“ Na pozici 1. místostarosty se však velmi rychle naučil sám cenzurovat názory občanů. Pane 1. místostarosto chtělo by to větší konzistentnost v názorech!

A náš návrh: Otiskneme radnici cokoliv bez komentáře v rozsahu cca 4 000 znaků, jakmile otiskne radnice cokoliv našemu sdružení ve stejném rozsahu a bez komentáře na městském webu či ve Zpravodaji.
Náš  web totiž vznikl,  protože nemůžeme bez cenzury publikovat v radnicí ovládaných médiích a tato situace očividně trvá, zatímco radnice za veřejné peníze publikuje pouze své názory a svá stanoviska.

Zkratky v mailu 1. místostarosty:  RR – redakční rada, KTI – Komise pro tisk a informace, RM – Rada města