Totalitní magazín TV21

Magazín TV21 je pořad vysílaný tzv. Internetovou televizí Šlapanicka – ti z Vás, kteří už si nevzpomínají anebo nezažili vysílání totalitní televize z doby před 20 lety, mají příležitost! Magazín TV 21 Vás uvede do této doby nenápadně a nenásilně.  Stejně jako totalitní režimy používá radnice města Šlapanice média k zamlčování podstatných fakt, mlžení  a hlásání nepravd. Z prosincového čísla 2009 si můžete vybrat např. tiskovou konferenci vedení města svolanou k průmyslové zóně (kde se nedozvíte ani jeden fakt) a hlavně potom účelově zkreslené a podané 20. zasedání Zastupitelstva města z 22. 12. 2009. 

Z čteného komentáře se dozvíte:

1) že projekt průmyslové zóny byl zahájen z vůle občanů městaMístní referendum, které by v případě záměru s tímto rozsahem bylo na místě a které by opravdu vyjadřovalo vůli občanů, se nekonalo.

2) že občané měli a mají zprávy a publikace i studie průmyslové zóny k dispozici – O studii průmyslové zóny žádalo naše OS jak CTP, tak naši obec několikrát a to už před vydáním letáku, žádnou studii nám nikdo neukázal – ani na požádání. Proč to „dřív“ šlo a teď ne?
Občané si mohou sami prolistovat Zpravodaji a zkusit zalovit ve své paměti, kolik měli informací o rozsahu a velikosti zóny, atd. před vydáním letáku OS Čisté Šlapanice. Zvláště o její velikosti. Původní daňová výhodnost zóny  pro město skončila  změnou zákonů v roce 2007,  smlouvy přitom byly podespány v roce 2008,  i když  v tomto roce muselo být zřejmé, že původní propočty výnosů již nemohou platit. V této době se projekt mohl a měl přehodnotit a mělo to udělat vedení obce. S tím však nemohli souhlasit lidé, kteří již na zóně byli příliš zainteresováni, ať už vlastnictvím pozemků nebo jiným způsobem – např. představou (možná slibem?) dodávek služeb či materiálů na stavbu zóny. Objevují se první fakta o nákupu pozemků pod zónou „lépe informovanými lidmi„.

3) že všechny fáze průmyslové zóny byly předloženy k veřejné diskuzi občanůmžádná veřejná diskuze k průmyslové zóně se do doby vydání letáku OS Čisté Šlapanice a vzniku petice Ne průmyslové zóně nekonala. A nekoná se ani nyní.  Názor občanů jasně prezentuje petice Ne zóně  CTP, po kterou je podepsáno více jak 2000 občanů! (cca 40% osob starších 18 let)

4) že občané se mohli k zóně  vyjadřovat – občané se vyjadřovali, ale bylo jim to „houby“platné (viz dopis manželů Riegerových starostovi J. Klaškovi z r. 2007 včetně schůzky). Občané ve Šlapanicích se do 22. 12. 2009 mohli vyjadřovat k věcem projednávaným na Zastupitelstvech až v Diskuzi občanů – posledním bodu programu jednání Zastupitelstva,  tzn.  poté, co  byla dávno přijata všechna usnesení a bez možnosti je ovlivnit. Až  22.12. 2009 byl přijat nový jednací řád Zastupitelstva, který tuto nezákonnou záležitost zrušil (na podnět ing. Milana Pernici z OS Čisté Šlapanice – viz Zápis 19. ZM).  Nemluvě o jednostranně podávaných informacích. Jak by měla vypadat veřejná diskuze a vyjádření veřejnosti k záměru  se můžete podívat na MF DNES.

5) že projekt byl upravován podle připomínek dotčených orgánů – záhadou je, jak se tento projekt přes opakovaná a jasně formulovaná záporná stanoviska MŽP, mohl dostat v nezměněné podobě  až do  ZUR JMK a to i přes nesouhlasné stanovisko EIA z r. 2007 k změně ÚP č. 7 (de facto zóna).

5) že někteří účastníci zasedání žádali zastavení rozvojového projektu zóny (název Čisté Šlapanice je v médiích tabu)  – ve skutečnosti jsme žádali:
1.) aby zájmy obce při jednání s investorem a ve správních řízeních přestali zastupovat ti z našich zastupitelů a představitelů, kteří jsou současně vlastníky pozemků.
2.) obec, aby pozvala členy našeho sdružení a další občany k jednání s investorem a k jednání s úřady vystupujícími v územním plánování.
3.) obec a zastupitele, aby zvážili důkladně všechny příští kroky týkající se zóny– aby se ve fázi, kdy ještě není v konkrétních záležitostech rozhodnuto,  se obec a zastupitelé snažili a usilovali o sjednání podmínek výhodných pro město, zejména podmínek rozhodujících o možnostech následné kontroly nad výstavbou či využitím území v lokalitě PZ včetně možnosti odstoupení při porušení závazků investora.
4.) zastupitelstvo a vedení obce, aby začalo důrazně hájit i zájmy minimálně 2000 občanů podepsaných pod naší peticí. (Tato výzva a podnět k vedení obce a zastupitelům by měly být také součástí zápisu jednání 20. ZM ) Odpověď přislíbil p. starosta do 30 dnů, tj. 23.1. 2010.

Naše OS si po zkušenostech s vedením obce ( a příliš rychlým mazáním záznamů diskuze ZM) pořídilo vlastní záznam  zasedání zastupitelstva.  Magazín TV21 by měl zvážit objektivnost svých komentářů a svého zpravodajství.