Co se teď právě děje? (21.5.2009)

Co se teď právě děje? (21.5.2009)

Občanské sdružení Čisté Šlapanice se připravuje v několika směrech:

1. Nejdůležitější – snažíme se prostřednictvím zastupitelů dostat lakovnu Impact Industry znovu na program veřejného zasedání Zastupitelstva města Šlapanice, které se bude konat 10.6.2009 – doufáme, že v kinosále ZŠ Šlapanice. Pana starostu jsme písemně požádali 4.5. 2009, aby se veřejné zasedání ZM konalo v kinosále, tak aby opravdu všichni, kteří přijdou, měli jistotu, že pro ně bude místo. Pan starosta nám zatím neodpověděl.
2. Nejdůležitější proto, že pokud KÚ JMK vydá souhlasné stanovisko s lakovnou Impact Industry, bude to stavební úřad Šlapanice, kdo bude rozhodovat v následujícím stavebním řízení o změně užití stavby, zda lakovnu povolí nebo ne. Město Šlapanice (zastoupené p. starostou) nás v tomto řízení opět bude zastupovat.
3. Připravujeme podklady pro zastupitele, rádi bychom je informovali o všech aspektech Záměru Impact Industry na lakovnu, které jsou nám známy.
4. Připravujeme si připomínky do řízení EIA, které probíhá na Krajském úřadu JMK. Připomínky lze vznést, jakmile KÚ JMK zveřejní hotový posudek na lakovnu Impact Industry. Upozorňujeme, že připomínky a námitky může vznést skutečně každý občan! Nejlépe písemně doručit Krajskému úřadu JMk. Ten, kdo vznáší připomínky a námitky, má i právo navrhnout stanovisko pro Krajský úřad.
5. Snažíme se získat stavební dokumentaci firmy Impact Industry, abychom se se záměrem mohli seznámit. Požádali jsme Stavební úřad MěÚ Šlapanice o poskytnutí této dokumentace podle inform.zákona. Stavební úřad nám dokumentaci poskytne, ale účtuje si za poskytnutí informací celkem 1324, Kč. Z toho si úřad naúčtoval 3 hod 20 min. mimořádně rozsáhlého vyhledávání po 280- Kč , tj. 1120,- Kč, a dalších 204 Kč za kopie (1ks černobílé/2Kč). Proti účtované výši mimořádně rozsáhlého vyhledávání jsme podali stížnost ke KÚ JMK. (viz stížnost)
6. Připravujeme si podněty pro dotčené orgány v řízení EIA – tj. Krajská hygienická stanice, Česká inspekce životního prostředí a Odbor ŽP MěÚ Šlapanice. Budeme je žádat, aby změnili nebo doplnili svá vyjádření a chránili zájmy občanů Šlapanic. Šlapanice jsou totiž podle Věstníků MŽP tzv. OZKO – oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší. Aby se Šlapanice staly obcí OZKO, musí být překročen zákonem stanovený limit pro některý ze sledovaných faktorů znečištění ovzduší. Ve Šlapanicích to jsou vysoce nebezpečné částice PM10, které odborníci řadí mezi mutagenní a karcinogenní látky. Ve Šlapanicích je tak poškozováno zdraví občanů nad zákonem stanovenou míru.

[poll =1]