Šlapanická radnice soutěží v soutěži Otevřeno/Zavřeno

Šlapanickou radnici jsem nominovala do soutěže Otevřeno/Zavřeno. Soutěž pořádá web pro otevřenost veřejné správy otevřete.cz, který realizuje Otevřená společnost, o.p.s. 

Nominace byly možné ve 3 základních oblastech:

Přístup k informacím – Například vyřízení žádosti o informace, zveřejňování informací o jednání a hlasování zastupitelstva, rady, ministerstva.
Svoboda projevu – Nevyváženost v radničním periodiku, zastrašování oponentů či novinářů, využití veřejných peněz k propagaci vedoucích politiků.
Účast občanů na rozhodování – Například (ne)projednání významných rozhodnutí s veřejností, zatajení důležitých rozhodnutí.

Nominovat náš úřad na Zavřeno bychom mohli ve všech 3 kategoriích, protože problémy má se všemi 3 oblastmi. Volba padla na Svobodu projevu, protože se jedná o jedno z nejzákladnějších práv a je paradoxní, že ho upírají ti komunální  politici, kteří současně mají plná ústa demokracie. Do Šlapanického zpravodaje jsme jako sdružení nemohli kvůli cenzuře radnice přispět několikrát.

Nominace padla na nejkřiklavější případ, kdy nejenže nám bylo odmítnuto zveřejnění našeho příspěvku o petici do Zpravodaje, ale  1.místostarosta současně požadoval, abychom zveřejnili jejich připomínky k našemu článku na našem webu. Nazval to poskytováním objektivních informací.  (více v našem článku). Současně se jedná o jeden z několika případů, kdy se vedení radnice (zde 1.místostarosta) odvolává na vyjádření některé z komisí rady města, zapomíná však dodat, že Rada města se rozhodla doporučení komise nerespektovat.  (zápis z dané  Komise pro tisk a informace viz  zde.)

Více o soutěži Otevřeno/Zavřeno a serveru otevrete.cz  se dozvíte na zde. Stav nominací můžete sledovat zde.

Michaela Trněná