Stanoviska komisí Města k Principům spolupráce mezi Šlapanicemi a CTP

Mezi Městem Šlapanice a firmou CTP se připravuje nová smlouva o spolupráci s názvem Principy spolupráce (návrh smlouvy viz článek “Náš” pan starosta a informační zákon – odpověď starosty), která zřejmě má být schválena 16. 6. na Zastupitelstvu.  První návrh této smlouvy předal starosta J. Klaška komisím Města, tzn. dopravní, stavební a životního prostředí. Požádal tyto komise o stanovisko.

Po seznámení s prvním návrhem této smlouvy podalo naše sdružení podnět k přepracování této smlouvy.  Podnět byl směřován na Radu města, byl předán také předsedům těchto komisí a rovněž předsedům finančního a kontrolního výboru. Mailem byl zaslán také všem zastupitelům.

Naše sdružení vycházelo z předpokladu, že ať je kdokoliv pro zónu  nebo proti ní, shodneme se všichni jako občané jedné obce na tom, že smlouvy mezi obcí a investorem zóny musí být minimálně vyvážené, nikoliv jednostranné. Upozornili jsme tedy na věci, které jsou podle nás v zájmu obce. Jaká byla reakce?

Komise dopravní

Tato komise odbyla věcnou argumentaci našeho sdružení tvrzením: „že vývoj společnosti neustále pokračuje“ a dokonce se ve svém souhlasném stanovisku k Principům odvážila tvrdit, že Plánovaná průmyslová zóna je od obydlených částí Šlapanic natolik vzdálena, že nemůže výrazným způsobem narušit dosavadní životní podmínky…“ Vyžádali jsme si podklady, které měla komise k dispozici a ukázalo se, že jediným materiálem, o který se komise při svém souhlasu opírá,  jsou právě diskutované Principy spolupráce mezi obcí a CTP (nikde žádná studie o vlivu PZ na životní prostředí). Nota bene, že vedení obce – po probuzení ze spánku-  tvrdí, že bude usilovat o vhodné odstínění PZ od průmyslové zástavby. Je-li tak daleko, jak tvrdí dopravní komise, o co se vedení obce vlastně snaží? (viz  http://slapanice.eu/clanek-93-Mimoradne-zasedani-Dopravni-komise)

Komise stavební

Hlasovala většinou hlasů 5 pro souhlasné stanovisko k Principům, 2 lidé se zdrželi hlasování.  U této komise je třeba si všimnout v zápise, kteří členové komise byli přítomni a poměrně jednoduše vytušíme, kdo hlasoval pro – Ing. Střechovský je propagátorem zóny stejně jako pan starosta. Pan starosta je společným členstvím  v KDU-ČSL vázán na majoritního vlastníka pozemků Ing. V. Hrabálka a další významnou osobu a vlastníka pozemků  Ing. V. Horáka.  A jak asi hlasoval další majoritní vlastník pozemků pod budoucí PZ Ing. Čegan? Zajímalo by nás, zda se zdržel hlasování, protože mu jeho smysl pro morálku napověděl, že by nebylo vhodné hlasovat ve prospěch zhodnocení vlastních pozemků? A tak z většiny 5 hlasů pro (protože všichni 3 pánové jsou zastánci zóny) zůstávají 2, u kterých by se dalo uvažovat o objektivním hodnocení PZ bez střetu zájmů. 2 hlasy (možná objektivní) pro zónu ze 7. Stanovisko komise stavební je ovšem souhlasné!

Komise životního prostředí

Jako jediná nevydala souhlasné stanovisko, naopak upozornila na podstatné problémy a vydala spíše doporučení směřující k ochraně zájmů města.

Stanoviska komisí ŽP a stavební zde.

Kontrolní výbor odpověděl takto (předseda výboru Mgr. Aleš Charvát): k podnětu OS Čisté Šlapanice, který byl mým prostřednictvím předložen členům kontrolního výboru sděluji, že KV se na svém jednání konaném dne 8.4.2010 zabýval předmětným podnětem datovaným 7.4.2010, a to s následujícím závěrem:
činnost kontrolního výboru je upravena zákonem o obcích, kdy KV kontroluje plnění usnesení zastupitelstva obce a rady, je-li zřízena, KV kontroluje dodržování právních předpisů ostatními výbory a obecním úřadem na úseku samostatné působnosti, KV plní další kontrolní úkoly, jimiž jej pověřilo zastupitelstvo. Vzhledem k uvedenému zákonnému výčtu kontrolnímu výboru v dané době ze zákona nepřísluší se předmětným podnětem zabývat.
i přes výše uvedené byl při jednání KV přednesen návrh, zda se KV bude touto problematikou zabývat na základě vlastního rozhodnutí, tj. z vlastní iniciativy. KV se většinou hlasů usnesl na tom, že v současné době šetření v předmětné věci provádět nebude s tím, že vyčká rozhodnutí zastupitelstva města v červnu 2010.
na posledním jednání ZM nebylo v této záležitosti kromě zprávy starosty přijato žádné usnesení způsobilé kontroly jeho plnění.

Finanční výbor se podnětem našeho sdružení zabýval 20. 5. 2010 s tímto výsledkem:
bod číslo 5 programu:  Seznámení se s dopisem OS Čisté Šlapanice
FV se seznámil s materiálem OS Čisté Šlapanice Podnět k vývoji smluvních vztahů mezi Městem Šlapanice a investorem CTP Invest , s.r.o. FV doporučuje vedení Města Šlapanice, aby při projednávání smluvních vztahů s investorem zohlednilo věcné připomínky v dopise uvedené.

A tak tleskáme komisi životního prostředí, za korektní a zodpovědný považujeme postup finačního výboru a za korektní lze považovat i odpověď kontrolního výboru. Nepochopitelný a zmateční je  výrok komise dopravní a naopak hluboce pochopitelný (vzhledem k výše uvedeným zájmům a zájmovým skupinám) je výrok komise stavební. V tomto okamžiku by opravdu měly jít stranou jakékoliv osobní antipatie.

Naše sdružení neřeší v tomto okamžiku, zda zónu ano či ne – ptáme se,  zda smluvní vztahy mezi obcí a investorem jsou pro obec dostatečnou zárukou a zda odpovídají rozsahu tohoto záměru. Upozorňujeme na problematická místa smluvních vztahů a pevně věříme, že starosta a vedení obce budou jednat jen a jen v zájmu obce. To je totiž jejich základní a hlavní úkol.